Almanca Mütercim ve Tercumanlık

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ALMANCA MÜTERCİM VE TERCÜMANLIK

DİL



       Programın Amacı


       Almanca Mütercim-Tercümanlık programımız, Almanca yazılmış bir metnin Türkçe’ye ve Türkçe yazılmış bir metnin Almanca'ya yazılı ve sözlü olarak kültürün yansımalarıyla birlikte nasıl çevrileceği konularında eğitim yapar. Bölümümüz, yüksek öğretimde Mütercim Tercümanlık Bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Mütercim Tercümanlık Bilimi alanında Lisans derecesine sahip olunur.


       Gereken Nitelikler


       Almanca Mütercim - Tercümanlık programına gireceklerin ise zengin bir genel kültürün yanında her iki dilde (Almanca-Türkçe) gramer bilgisi, kompozisyonda başarılı ve geniş bir sözcük dağarcığına sahip olmaları gerekir. Özellikle tercümanlık çeşitli tipte insan tanıma olanağı verdiğinden, hareketli bir çalışma ortamından ve sosyal ilişkilerden zevk alanlar için önerilebilir. Mütercim - Tercümanlık programına girmek için genel akademik yeteneğin yanı sıra sözel yetenek ve de güçlü bir belleğe sahip olmak gerekir.


       Mezunların Yaptıkları İşler ve Çalışma Alanları


       Bu programı bitirenler “Almanca Mütercim-Tercüman” unvanı almaktadır. Anabilim Dalı'mızdan mezun olan tercüman adaylarını geniş bir çalışma alanı beklemektedir. Öğrencilerimizin çalışabilecekleri belli başlı alanlar:



       Dış İşleri Bakanlığı

       Sanayi ve Ticaret Bakanlğı

       Kültür ve Turizm Bakanlığı

       Elçilikler

       Gazete, Dergi, Yayınevleri

       Tercüme Büroları

       Yükseköğretim kurumlarında okutmanlık ve akademisyenlik

       TRT

       Ticari Şirketler

        Acenteleri

       Rehberlik

       Turizm Sektörü

       Patent ve Marka Çevirmenliği

       Üst Derece Programlarına Geçiş


       Anabilim Dalı'mızın mezun öğrencileri, bünyesinde Almanca Mütercim Tercümanlık bölümü/anabilim dalı bulunan her üniversitede Yüksek Lisanslarını yapabilirler. Bunun yanı sıra mezun öğrencilerimiz Alman Dili ve Edebiyatı ve Almanca Öğretmenlik bölümlerinde de diledikleri takdirde Yüksek Lisans yapma hakkına sahiptir. Ayrıca öğrencilerimiz yurtdışında Master yapma olanağına da sahiptir. Yurt içinde master yapmak isteyen öğrencilerin öncelikli olarak ALES sınavına girmeleri gerekmektedir. Ayrıca Marmara Üniversitesi Bologna Süresi kapsamında DS Label (Diploma Supplement Label) almış ve mezunlarına bu diploma eki ile birçok avantaj sağlamıştır. DS Label sayesinde bir ülkeden veya yükseköğretim sisteminden diğerine geçişin kolaylaşır böylece öğrenciler ve öğretim elemanlarının hareketliliği ve istihdamının attırılır, yükseköğretim sistemlerinin farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir ve uyumlu hale getirilir yeterlikler çerçevesi, tanınırlık, dolaşabilirlik ve ortak derece sisteminin oluşturulur.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN  TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2022>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc